Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Persikka-vadelmapiiras

Kivihedelmät eli persikka, nektariini ja aprikoosi tulevat ihan kohta sesonkiin ja kaupasta löytyy jo grillinektariineja. Vielä ne eivät ole mehukkaimmillaan, mutta vähän raaemmastakin hedelmästä saa hyvän piirakan, varsinkin jos niitä keittää ensin vähän. Tällä viikolla keskitytään persikkaan eli luvassa kaikkea hyvää ja hedelmäistä. 

Ensimmäisenä vuorossa malttamattoman leipojan persikkapiiras, jossa persikkasiivut esikeitetään sokeriliemessä. Tein pari vuotta sitten samalla ohjeella mustikka-nektariinipiirakkaa ja molemmat on kyllä tosi hyviä! Tämä oli vielä ihanan rentoa leivottavaa sunnuntaina perjantain ja lauantain Voileipäkakku-urakan jälkeen – tässä piirakassa kun paistetaan vain pohja ja muut osaset keitellään kasaan pohjan paistuessa. Vielä helpommalla pääsee jos ostaa valmiin pakastetaikinan. 

Ohje on muunneltu Raisa Laineen reseptistä (Glorian Ruoka ja Viini 5/2015).

Persikka-vadelmapiirakka

60 g voita
1 dl sokeria
60 g maitorahkaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria
2 ½ dl jauhoja

4 persikkaa
1 dl vettä
1 dl sokeria

1 prk mascarponea
1/2 dl kreikkalaista jogurttia
2 rkl sokeria
1 tl vanilijasokeria

200 g pakastevadelmia

Sekoita taikinan ainekset keskenään kulhossa. Voitele piirakkavuoka ja esipaista pohjaa 200 asteessa 15-20 minuuttia kunnes se on kypsä. Nosta jäähtymään.

Viipaloi persikat pieneen kattilaan. Mittaa sekaan vesi ja sokeri. Kiehauta ja anna porista välillä sekoittaen noin 10 minuutin ajan. Viipaloiden kuuluu olla pehmeitä mutta muotonsa säilyttäneitä. Poimi persikat pois liemestä ja siirrä sivuun. Anna liemen porista vielä noin 15 minuuttia, kunnes se sakenee hiukan. Laita siirappi kylmään jäähtymään.

Sulata vadelmat jääkaapissa. Kuumenna niitä pienessä kattilassa viiden minuutin ajan. Siirrä sose jäähtymään.

Notkista mascarpone kulhossa, lisää jogurtti ja sokerit ja sekoita tasaiseksi. Kun piiraspohja on jäähtynyt, Levitä sille puolet vadelmasoseesta, ja sen päälle noin kaksi kolmasosaa persikkaviipaleista. Levitä persikoiden päälle mascarponeseos, sen jälkeen loput persikat ja vadelmasose. Viimeistele kylmällä persikkasiirapilla.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.