Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Raparperi curd -piirakka ja valkosuklaavaahto

Ihana juhannus! Vietettiin tänäkin vuonna kahdestaan – tai tietysti koirien kanssa nelistään – kaupunkijuhannusta, johon kuului muun muassa juhannuspiknik Topeliuksenpuistossa ja ulkoilua koirien kanssa. Helsingissä joka päivä oli ainakin jonkun aikaa hyvä keli, ja mulla on naama täynnä pisamia.

Täytyy sanoa, että kertisgrillissä on yllättävän hyvin potkua. Me saatiin grillattua kahdelle hengelle vatsat täyteen pekoniherkkusieniä, raparpekonia ja sydänsalaattia sekä otettua kotona esipaistettuihin entrecoteihin ihana grillin maku. Lisukkeena meillä oli patonkia, kreikkalaista perunasalaattia ja melonisalsaa ja vähän roseeta.

Tämän vuoden juhannusjälkkäri oli aivan ihana raparperi curd -piirakka, jonka nimeämien oli vähän vaikeaa. Raparperitahnapiirakka vaan kuulostaa oudolta ja raparperipiirakka taas on liian geneerinen. Raparperi curd -piirakan kanssa tarjotaan ihanaa valkosuklaavaahtoa, joka tuo ihanan kontrastin kirpeälle raparperitahnalle.

Huomioi, että valkosuklaavaahdon lepoaika jääkaapissa on noin 8 h, joten se kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.

Raparperi curd

260 g raparperia
1 dl vettä
1 sitruuna
200g sokeria
25 g maissitärkkelystä
15 g jauhoja
2 g suolaa
4 munaa
30 g voita

Kiehauta vesi kattilassa, keitä raparperit siinä kypsiksi (noin 5 min). Soseuta raparperit sileäksi painelemalla ne läpi tiheästä siivilästä tai sauvasekoittimella, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi

Purista sitruunan mehu raparperin joukkoon, sekoita. Lisää kattilaan sokeri, maissitärkkelys, jauhot ja suola. Sekoita. Kuumenna seos keskilämmöllä kuumaksi, niin että se melkein kiehuu

Erottele keltuaiset valkuaisista, laita keltuaiset kulhoon. Valkuaisia ei tässä reseptissä tarvita, niistä voi pyöräyttää esim munakkaan tai marengin. Riko keltuaisten rakenne. Temperoi keltuaiset kaatamalla noin 1½ dl kuumaa raparperiseosta keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada tämän jälkeen kananmunaseos kattilaan ja sekoita huolellisesti. Sekoittele seosta keskilämmöllä kunnes se sakenee, lisää kuutioitu voi ja sekoita kunnes voi on sulanut. Nosta kattila levyltä ja jäähdytä tahna huoneenlämpöiseksi

Piiraspohja

13 digestivekeksiä
70 g voita

Murskaa keksit. Sulata voi. Sekoita voisula ja keksimurut keskenään ja painele seos 20-senttisen irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille

Kaada curd keksimurupohjan päälle ja laita piiras jääkaappiin pariksi tunniksi, jotta tahna hyytyy kunnolla. Tarjoa valkosuklaavaahdon kanssa.

Valkosuklaavaahto

145 g valkosuklaata
3 dl kuohukermaa

Kuumenna kerma kattilassa tai mikrossa intervallein lämmittämällä. Hienonna suklaa. Kaada kuuna kerma kulhoon suklaan päälle. Anna seistä viisi minuuttia ja sekoita vasta sitten sileäksi. Jäähdytä jääkaapissa 8 tuntia tai yön yli.

Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja tarjoa raparperi curd -piirakan päällä.1 thought on “Raparperi curd -piirakka ja valkosuklaavaahto”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.