Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Retiisitsatsiki ja naattivoi

Kun ottaa yhden suosikkiruuan ja yhden inhokkiraaka-aineen, niin lopputulos on todennäköisesti tosi hyvä tai sitten se inhokkiasia pilaa sen satsin suosikkiasiaa. Näin ei onneksi käynyt retiisitsatsikin kanssa. Suurena kreikkalaisen keittiön fanina teen kesäisin tsatsikia valehtelematta ainakin kerran viikossa. Ja kun nyt tässä on kokkailtu retiisistä ja pyritty satokausiajatteluun ja koko raaka-aineen hyödyntämiseen, niin pyöräytinpä vielä naattivoin. Hävikkikontrollia nääs. 

Kesä on mulle sitä aikaa, kun tekisi mieli muuttaa maalle. Sieltä voisi sitten omasta maasta nostella perunat ja yrtit ja käydä kalassa. Toki tähän yhtälöön ei ollenkaan sovi päivätöissä käyminen eikä se, ettei haluaisi todellakaan asua siellä maalla talvisin. Kesämökki olisi kätevä, mutta sitten pitäisi melkein olla auto. Onneksi on torit ja kauppahallit, ja olen pyhästi päättänyt ruveta käymään niissä enemmän. Kaupunkifillarin koriin mahtuu kuitenkin jo ihan kiva satsi tuoreita satokauden kasviksia.

Mun täytyy myöntää, etten edelleenkään tule olemaan mikään retiisin suurkuluttaja, mutta silloin tällöin ja pieninä määrinä se on varmasti tullut meidänkin keittiöön jäädäkseen.

Retiisitsatsiki

puolikas kurkku
10 keskikokoista retiisiä
2 valkosipulinkynttä
3 dl kreikkalaista jogurttia
1 sitruunan mehu
kourallinen minttua
kourallinen korianteria

oliiviöljyä

Poista retiisesitä naatit. Pese ja raasta kurkku ja retiisit. Laita kuituliinan (esim Eskimo) sisällä siivilään jääkaappiin valumaan noin vartiksi. Valuta jogurtti toisessa siivilässä ja liinassa.

Purista vihanneksista ylimääräinen vesi pois. Painele hellästi myös jogurttia, jotta ylimääräinen hera valuu pois. Parhaan tuloksen saat valuttamalla jogurttia jääkaapissa yön yli tai päivän ajan. Hienonna yrtit ja sekoita kaikki aineet oliiviöljyä lukuun ottamatta kulhossa. Koristele lorauksella oliiviöljyä, yrteillä ja retiisisiivuilla.

Naattivoi

10 retiisin naatit
kourallinen minttua
50 g huoneenlämpöistä suolatonta voita
sormisuolaa

Hienonna naatit ja minttu, sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi. Mausta maun mukaan sormisuolalla ja laita jääkaappiin maustumaan vähintään vartiksi. Voi sopii esim grilliruuan kylkeen tai varrasleivän päälle. Tai supertrendikkäälle perunarieskalle. 

Voit tehdä ohjeella myös naattiöljyä vaihtamalla voin oliiviöljyksi, tai tuorejuustoa korvaamalla voin maustamattomalla tuorejuustolla. Testasin myös jogurttikastiketta, ja miksei naatteja voisi hienontaa tsatsikinkin joukkoon!Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.