Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Täytetyt nyhtislätyt

Pelastin lähikaupasta pari pakettia päiväysvanhenevaa nyhtökauraa ja päätin tehdä siitä täytettyjä vegelättyjä. Näpertelytuulelle sattuessani tykkään tehdä eri variaatioita täytetyistä lätyistä ja tarkoituksena oli tehdä tavalliselle bolognese-versiolle sekä meksikolaisvaikutteisille kanalätyille kasvisvaihtoehto.

Vuokaruoka on ihana sateisen sään ruoka, ja basilika-nokkoslettuja kannattaa kokeilla vaikka muurikallakin, koska basilika toimii tosi hyvin mansikkahillon kanssa! Lätyt voi myös paistaa jo edellisenä päivänä, jolloin aikaa säästyy kivasti.

Nyhtökaura sopii tähän superisti, koska sen rakenne on kivan lihaisa. Täysin vegaaniseen lopputulokseen tarvitsee vaihtaa ainoastaan juusto vegaaniseen ja jättää munat pois lettutaikinasta. Esim Viimeistä murua myöten -blogista löytyy vegaaninen ja gluteeniton lettutaikina.

Täytetyt nyhtökauralätyt

tomaattikastike
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja
400 g tomaattimurskaa
1 rkl kuivattua chiliä

lettutaikina (8-10 lättyä)
2 kananmunaa
5 dl (kasvis)maitoa
3 dl spelttijauhoja
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
kourallinen basilikaa
2 rkl nokkosrouhetta

täyte
1 pkt nyhtökauraa (nude tai tomaatti-savupaprika-persilja)
60 g pinaattia
3 valkosipulinkynttä
4 kevätsipulia
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja
1 prk kaurafraichea
2 sitruunan mehu
75 g juustoraastetta
suolaa ja pippuria

75 g juustoraastetta

Tee ensin tomaattikastike. Kuori ja hiennonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita keskilämmöllä kattilassa kunnes läpikuultavia, noin 5 min. Lisää pilkotut kirsikkatomaatit, kuivattu chili ja tomaattimurska, anna porista miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Mausta maun mukaan suolalla ja kuivatulla chilillä.

Tee seuraavaksi lettutaikina. Riko kananmunat kulhossa, lisää joukkoon puolet maidosta ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja suola, sekoita sileäksi. Lisää loppu maito ja nokkosrouhe, sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä huoneenlämmössä noin 30 min. Lisää oliiviöljy ja basilika ennen paistamista. Paista lätyt ja anna niiden jäähtyä.

Hienonna täytettä varten sipuli ja valkosipuli, pilko tomaatit ja hienonna pinaatti. Kuullota sipuleita miedolla keskilämmöllä parin minuutin ajan. Lisää pinaatti ja nyhtökaura, jatka kuullottamista vielä pari minuuttia kunnes pinaatti on tumman vihreää ja nyhtökaura kauttaaltaan  lämmintä. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja/tai sitruunamehua.

Täytä lätyt ja rullaa ne voideltuun uunivuokaan. Levitä päälle tomaattikastike ja juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä.2 thoughts on “Täytetyt nyhtislätyt”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.