Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Vietnamilaiset kesärullat

Kesä on salaatin parasta aikaa, joten vaihtelua pitää olla. Mun on jo pitkään pitänyt tehdä vietnamilaisia kesärullat, mutta olen lykännyt sitä, koska jotenkin kuvitteellisesti ne olivat mielestäni aika työläitä. 

Sunnuntai-iltana otin kuitenkin pakkasesta jättikatkaravun pyrstöjä sulamaan sillä ajatuksella, että maanantaina ryhdytään tuumasta toimeen. Blue Dragonin riisipaperiarkkeja löytyy onneksi meidän pikku lähikaupastakin, eli ei tarvinnut lähteä huitelemaan Ruoholahden Cittariin tai Hakiksen etnoihin. 

Yllätyin ihan kun rullien tekeminen ei ollutkaan hankalaa ja riisipaperin käsittely oli suorastaan helppoa. Vähän väkertämistä näissä tietysti on, eli ihan kauheassa kiireessä ei kannata lähteä yrittämään ainakaan ekaa kertaa. Tämä oli kuitenkin sen verran kivaa, että tästä saa vaikka illanistujaisiin kivan ohjelmanumeron, kun jengi voi itse rakentaa omat rullansa. Täytteiden kanssa mielikuvitus on rajana, näihin voi laittaa melkein mitä vaan huvittaa.  

Kesärullat

riisipaperiarkkeja

riisinuudelia
jättikatkaravun pyrstöjä (ja/tai esim lohta)
siitakesieniä
salaattia
(avomaan)kurkkua
avokadoa
chiliä
korianteria
minttua
thaibasilikaa
varhaissipulin vihreää vartta
sushi-inkivääriä
pikkelöityä retiisiä

limeä
dippikastiketta (ohje alla)

Viipaloi siitakesienet ja paahda niitä hetki kuivalla pannulla. Kiehauta vettä ja laita riisinuudelit kuumaan veteen noin kolmeksi minuutiksi. Siivilöi ja Huuhtele kylmällä vedellä, nosta sivuun odottamaan. Suikaloi kurkku, pilko chili ja hienonna yrtit ja sipulinvarret.  Revi salaatti pienemmiksi paloiksi. 

Täytä iso kulho kylmällä vedellä. Liota riisipaperiarkkeja yksi kerrallaan vedessä kunnes ne pehmenevät. Arkin kannattaa antaa liota tarpeeksi kauan (noin reilu minuutti), koska kunnolla pehmennyttä paperia on helpompi käsitellä eikä se hajoa yhtä helposti. 

Nosta arkki lautaselle ja suorista rypyt. Aseta haluamasi täytteet noin parin sentin päähän arkin alareunasta. Taita alareuna täytteiden päälle, käännä sivut keskelle ja rullaa sitten rulla ylös asti. Paperi kannattaa pitää tarpeeksi napakkana, jotta rullista tulee tarpeeksi kiinteitä ja ne on helppo dipata. Mulla tuli ensimmäisestä aikamoinen maanantaikappale, kun pelkäsin riisipaperin hajoavan. Eli yrityksen kautta pitäisi onnistua, ja tarvittaessa YouTubesta löytyy rullausvideoita. 

Dippikastike

1 rkl vähäsuolaista soijaa
1 rkl makeaa soijakastiketta (ketjap manis)
1 rkl kalakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl srirachaa
1 rkl agavesiirappia
1 limen mehu

Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarjoa kesärullien kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.