Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Meksikolainen kana-avokadokeitto

Löysin kerrankin kaupasta avokadopussin, josta käsikopelolla arvioiden noin puolet oli syöntikypsiksi lueteltavia. Se oli tietysti pakko napata mukaan sen ihmeempiä miettimättä. Nappasin samalta reissulta sitten mukaan myös chiliä ja korianteria, jos vaikka pyöräyttäisin avokadopastan. Meillä siis avokadopastan lehtipersilja on korvattu korianterilla, koska minähän en lähtökohtaisesti syö lehtipersiljaa.

Koska on tullut selvästi jo syksy, päivän mittaan avokadopasta jalostui avokadokeitoksi, sitten Picnicin inspiroimaksi avokado-kanakeitoksi ja sitten meillä sattui olemaan käyttövalmiita valkopapuja purkissa ja voilà, meksikolainen kana-avokado-papukeitto oli syntynyt. Meksikolaisuus tulee lähinnä siitä, että tämähän on oikeastaan guacamolea keittomuodossa, ja pavuthan ovat tärkeä osa meksikolaista keittiötä myös. Monikäyttöinen ruoka taipuu myös vegaaniseksi vaihtamalla tuorejuuston kaura- tai kookoskermaan tai Påmackaniin – tai ihan oikeasti sen voi jättää poiskin – ja jättämällä kanan pois. Papuja voi halutessaan lisätä toisen purkillisen, jos haluaa tuhdimman ruokaisaa keittoa.

Kana-avokadokeitto 4:lle

400 g kananrintaa

8 dl vettä (tai vaihtoehtoisesti valmista lientä)
1 kana/kasvisfondi

1 pieni sipuli
1 prk (285 g) käyttövalmiita valkopapuja
2 valkosipulinkynttä
4 pientä tai 2 isoa avokadoa
2-3 limen raastettu kuori ja mehu
1 punainen chili
½ puskaa korianteria
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Ruskista kanan rintafileet nopeasti pannulla ja paista kypsiksi uunissa noin 20 minuuttia fileiden paksuudesta riippuen.

Kiehauta vesi/liemi ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia parin minuutin ajan kattilassa tilkassa rypsiöljyä. Lisää hienonnettu valkosipuli, valutetut pavut ja liemi (fondi + vesi). Kuumenna kiehuvaksi. Anna poreilla 5 minuuttia.

Soseuta erillisessä kulhossa avokado, limen kuori ja mehu sekä korianteri. Sekoita joukkoon tuorejuusto.

Nosta kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon avokadotahna sekä hienonnettu puolikas chili ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa/limemehua/korianteria/chiliä.

Viipaloi kana ohueksi ja nostele siivut keittoannoksen päälle. Koristele korianterilla ja chilillä, ja purista halutessasi limemehua annoksen päälle.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.