Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Vegaaniset peanut butter & jelly cake popsit

Viime viikonloppu suhahti ohi ihan uskomattoman nopeasti. Olin toki bookannutkin sen aika täyteen, kun molempina päivinä oli Kulkureiden tapahtumaa ja lauantai-iltana vielä tapas-ilta ja Skype-treffit rakkaan J:n kanssa, mutta jotenkin silti yllätyin sunnuntai-illan väsymyksen asteesta. Leivoin molempiin tapahtumiin vegaanista ja gluteenitonta sienipiirakkaa (joka on muuten aivan sairaan hyvää, siitäkin tulee resepti tänne piakoin), ja lisäksi sunnuntain Ravintolapäivään kahta eri sorttia cake popseja.

Kirosin tätä päätöstäni lauantain ja sunnuntain välisenä yönä joskus yhden maissa, kun vegaaninen suklaa loppui ja osa popseista jäi kuorruttamatta. Popseissa on myös sen verran paljon näperrettävää, että ne ihan oikeasti kannattaisi tehdä ajan kanssa, jos ei halua aiheuttaa itselleen kauheasti harmaita hiuksia. Kaikesta kuitenkin selvittiin ja popseista tuli tosi söpöjä ja tosi hyviä! Kiireen keskellä söpöt, stailatut blogikuvat jäi ottamatta, joten nämä on napsittu myyntipöydästä. 

Koska olen itse sekaani, vegaaniset herkut tuottavat silloin tällöin vähän päänvaivaa. Niitä on toki kiva sumplia, googlailla erilaisia vegaanikikkoja ja -ideoita, mutta suurena juustokakun ystävänä mun oli vaikea keksiä, millaisen makuyhdistelmän haluaisin tehdä ilman tuorejuustoa. Pelkkä hillo tuntui jotenkin tylsältä, ja sitten onneksi keksin maapähkinävoin. Näihin popseihin tulee siis suklaakakkua, mansikkamarmeladia, maapähkinävoita ja tummaa suklaata. Suklaakakkupohja on muokattu Maikin mokomin -blogista.

Mitään pikaruokaa popsit eivät ole, vaan niiden valmistus kannattaa aloittaa ihan viimeistään tarjoilua edeltävänä päivänä. Aktiivisen kokkausajan lisäksi popsien viilentelyyn ja jähmettymiseen tulee varata useampi tunti. 

Peanut butter & jelly cake popsit

(n 35 kpl)

suklaakakkupohja
2,5 dl kikhernelientä (noin kahden purkin liemi)
3,3 dl sokeria
4 dl jauhoja
4 rkl perunajauhoja
1 dl tummaa kaakaohjauhetta (esim vanHouten)
1,2 dl rypsiöljyä

5 rkl maapähkinävoita
5 rkl mansikkamarmeladia

300 g tummaa suklaata (tässä lista vegaanisista suklaista, yllättävän monessa tummassakin suklaassa on maitoa tms)
rypsiöljyä
tikkaritikkuja
koristeluun esim strösseleitä ym

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Tee ensin kakkupohja. Valuta kikherneiden liemi kulhoon, lisää sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella paksuksi vaahdoksi, noin 5 min. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, perunajauhot ja kaakaojauhe, ja siivilöi kuivat aineet sitten vaahdon joukkoon parissa erässä. Lisää taikinan joukkoon rypsiöljy ja sekoita tasaiseksi.

Öljyä kakkuvuoka ja kaada taikina siihen. Paista noin 40 minuuttia, kunnes hammastikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä. Murustele jäähtynyt kakku ilmatiiviiseen rasiaan ja säilytä kakkumuru jääkaapissa.

Cake popseja varten jaa kakkumurut kahteen yhtä suureen osaan. Sekoita toiseen osaan maapähkinävoi ja toiseen mansikkamarmeladi. Sekoita täytteet tasaisiksi, lisää hilloa/maapähkinävoita tarvittaessa. Massan tulisi olla helposti muotoiltavaa ja kosteahkoa. Huom! Maapähkinävoin maku on aika hallitseva, joten halutessasi voit jakaa täytteet esim 1:3 maapähkinää ja hilloa.

Pyörittele täytteistä noin 2 cm halkaisijaltaan olevia palloja. Ota aina yhteen palloon molempia täytteitä. Asettele valmiit pallot leivinpaperilla vuoratulle leikkuulaudalle ja laita pariksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Kylmät pallot on helpompi kuorruttaa. Mikäli pallot tuntuvat pehmenevän kuorrutuksen aikana liikaa, ne voi laittaa hetkeksi pakkaseen kylmettymään.

Kuorrutetta varten sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa 30 sekunnin intervalleissa. Lisää suklaan joukkoon 1-2 rkl rypsiöljyä, jotta siitä tulee juoksevampaa. Suklaa kannattaa pitää kapeassa, korkeassa astiassa, jotta pallojen dippaaminen on helpompaa.

Kasta tikun pää suklaaseen ja paina se pallon läpi. Suklaa jeesaa pallon paikallaan pysymisessä. Pyöräytä pallo suklaassa ja anna ylimääräisen kuorrutteen valua hetki pois. Laita valmiit popsit tikku ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle alustalle (esim leikkuulauta). Mikäli haluat pyöreitä popseja, kannattaa joko ostaa erillinen cake pops -teline, tai varata esim styroksiblokki, johon tikut voi tökkiä pystyyn. Vaihtoehtoisesti sokerilla täytetty purkki, johon tikut saa pystyyn, toimii myös. Koristele kuorrute melko pian, niin koristeet tarttuvat niihin paremmin.

Anna cake popsien jähmettyä jääkaapissa ainakin 3 tuntia ennen tarjoilua. Valmiit cake popsit säilyvät jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa muutaman päivän.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.