Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Lammaskaali modernilla twistillä 

Ostin Cittarista luomua lampaan luullista patalihaa, jonka unohdin jääkaappiin melkein käytettävä ennen – päivään asti. Koska tarkoitukseni oli tehdä prässättyä lammasta eli haudutella lihoja 16 tuntia matalassa lämmössä, piti ruveta vähän luovaksi ja laittaa lihat uuniin kuudelta illalla. Mutta hei, se toimi hyvin, ja huomasimme aamulla että lihamestarimme Baltazar oli varmuuden vuoksi nukkunut eteisen kaapissa, ettei kukaan vaan ryöstä herkullisen tuoksuista tulevaa nyhtölammasta.

Liha ehti oikeastaan hautua vain 14 tuntia, mutta oli silti ihanan käsiinhajoavassa kunnossa, kun kiireessä sitä liemestä kalastelin. Liemestä muuten tuli myös ihan sairaan hyvää (of course) ja heitin sen jäähdytyksen ja siivilöinnin jälkeen pakkaseen.

Illalla piti siis enää paistaa prässissä ollut lammas ja tehdä sen lisuke. Olen kesän aikana tykästynyt kovin kaaliin, joten lammaskaali twistillä kuulosti hyvältä idealta. En kuitenkaan jaksanut käydä työmatkalla Espoon päässä kaupassa, koska ostettavaa ei ollut paljon ja ajattelin että lähikaupasta kyllä saa perustarvikkeet. VÄÄRIN. Kolusin kolme lähikauppaa, joista yhdessäkään ei ollut kaalia. Nälkäkiukun partaalla näin onneksi viimeisen rasiallisen ruusukaalia hyllyssä ja nappasin sen mukaani. Onneksi kyseisen kaupan yhteydessä on myös Alko, josta nappasin mukaan punaviinitonkan.

Kotona ruusukaali tuntui jo ihan ehdottomasti parhaalta vaihtoehdolta prässilampaan kylkeen. Hurahdin viime vuonna ihan totaalisesti ruusukaaliin, ja sitä syötiin niin pastassa kuin lisukkeena – kaiken kanssa. Ja siis ei hitsi, taidankin tehdä viikonloppuna ruusukaali-pekonipaistosta!

Loppu hyvin – kaikki hyvin, hyvä ruoka – parempi mieli ja muut kliseet. Prässilammas ei ihan pysynyt neliöinä joten tein suosiolla rapeaksi paistettua nyhtölammasta ja sen lisukkeeksi siirapilla, viinietikalla ja valkosipulilla maustettua ruusukaalia. Ihan törkeän hyvää! Vielä helpomman aterian saa ostamalla valmista perunarieskaa, tekaisemalla nopean tsatsikin ja syömällä lammasta pitatyyliin, like so.

Ihanaa viikonloppua! Haudutelkaas menemään! 🙂

Lammaskaali twistillä

noin 1 kg lampaan luullista patalihaa
1 pieni sipuli
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
palsternakan jämä
pari lohkoa kaalia
1 laakerinlehti
pari oksaa tuoretta timjamia
pari oksaa tuoretta rosmariinia
3 tl suolaa
1 l vettä

1 rasia ruusukaaleja
2 pulleaa valkosipulinkynttä
puolikkaan sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl siirappia
1 tl suolaa

voita ja öljyä paistamiseen

Heitä lihat uunivuokaan tai pataan. Pilko sipuli, juurekset ja kaali, murskaa valkosipulit veitsen lappeella. Lisää lihojen sekaan. Laakerinlehdet, yrtit ja suola, kiehauta vesi ja kaada se lihojen päälle niin, että lihat peittyvät. Peitä uunivuoka foliolla (käytä padan kanssa kantta) ja laita uuniin. Hauduta 80 asteessa 12 – 16 tuntia.

Nosta lihat liemestä ja revi ne kahdella haarukalla palasiksi. Nosta lihat leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, laita päälle leivinpaperi, toinen vuoka ja noin kilon paino. Anna vetäytyä jääkaapissa 8 h tai yön yli.

Ennen tarjoilua leikkaa liha neliöiksi ja paista niitä rasvassa kuumalla pannulla kummalta puolelta, kunnes ne ovat rapeita, noin 2 min per puoli.

Lisuketta varten putsaa ruusukaalit ja leikkaa ne siivuiksi. Hienonna valkosipuli. Sulata 2 rkl voita pannulla ja kuullota ruusukaalia ja valkosipulia parin minuutin ajan. Lisää pannulle sitruunamehu, viinietikka ja siirappi. Sekoittele vielä pari minuuttia. Tarjoa kuumana lampaan kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.