Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Tee-se-itse salaattibaari

Meidän syksyn new normal vaatii hieman aikataulujen uudelleen miettimistä, sillä Poikaystävällä on töissä aikamoisen hektistä ja mulla aiempaa vähän pidemmät työpäivät. Työmatka onneksi säilyi ajallisesti melko samana, vaikka siirryinkin Espooseen, mutta aiempi “käyn kaupassa aina yhden päivän tarpeiksi” -rutiini ei vaan enää toimi. Yritän nyt siis taas palata suunnitelmallisempaan kokkaukseen, mikä onneksi helpottuu myös sen ansiosta, että nyt ihan duunipaikan vieressä on iso Cittari, josta hyvin suurella todennäköisyydellä ei ole loppu just ne raaka-aineet, joita olin suunnitellut ostavani.

Salaattiainekset säilyvät kätevästi omissa rasioissaan

Söin yhtenä päivänä lounaaksi Salaattiasemalla aivan superhyvän salaatin, ja keksin, että ideaahan voisi laajentaa myös kotiin. Niinpä tyhjensin puolet kaupan vihannestiskistä, valitsin muutaman proteiinin ja juuston, kaivoin pinon pakasterasioita kaapin perältä ja ryhdyin hommiin. Valmiiksi pilkotut raaka-aineet pilaantuvat kokonaisia nopeammin, mutta säilyvät rasioissa jääkaapissa hyvin kolme päivää. Näin siis yhden maanantai-illan leikkelyillä pärjää varsin mainiosti keskiviikkoon asti. Torstaina voikin sitten käydä hoitamassa loppuviikon ostokset ja samalla välttyy perjantain viikonloppuruuhkalta. Ihanan kätevää! Lähikaupassa voi sitten piipahtaa vaikka iltalenkin yhteydessä, koska esimerkiksi vessapaperi ja koirien piimä tuntuu loppuvan aina yllättäen.

Parasta DIY salaattibaarissa on sen sesonkitaipuvuus. Nyt kannattaa suosia etenkin paljon pinnalla olleita kukkakaalia ja kesäkurpitsaa, jotka ovat paitsi parhaimmillaan myös halvimmillaan. Talvella esim juurekset, talvikurpitsat, bataatti ja sitrukset ovat vahvoja vaihtoehtoja lautaselle.

Salaatin voi myös tarjota esimerkiksi kauniista lasipurkista tai ottaa kätevästi mukaan evääksi. Suosittelen ravintoloiden ja kahviloiden tapaa käyttää salaattipohjan lisäksi noin 3-4 päätäytettä, kahta lisuketta, yhtä ripottelurouhetta ja kastiketta, jotta salaattiannos pysyy jotenkin hanskassa. Toinen hyvä nyrkkisääntö on valita yksi asia jokaisesta alla luetellusta ryhmästä. Poikaystävä tosin heitti näillä neuvoilla vesilintua ja latoi lautaselleen paljon kaikkia täytteitä. Onnistui kuulemma erittäin hyvin niinkin.

Vihersalaattia

Valitse rapeaa ja muotonsa pitävää salaattia, joka ei nuupahda, kuten romainea, pinaattia, sydänsalaattia ja punasikuria. Pilkottu, huuhdeltu ja lingottu salaatti säilyy hyvänä salaattilingon sisällä jääkaapissa parista kolmeen päivään.

Perustäytteet

Pilko valmiiksi esimerkiksiä kurkkua, tomaattia ja paprikaa. Nämä kannattaa pitää toisistaan erillisissä rasioissa, jotta maut eivät sekoitu.

Proteiinit

Jos tavoitteena on helppous ja nopeus, kannattaa käyttää helppoja valmiita proteiineja, kuten kaupan savukalaa, paistettua broileria, katkarapuja, kikherneitä, papuja, linssejä tai vaikkapa keitettyjä kananmunia.

Lisää ruokaisuutta

Pastaa, kvinoaa, couscousia, bulguria, villiriisiä, ohraa, spelttiä.. keitä ja mausta öljyllä, yrteillä, sitruunamehulla ja chilillä makusi mukaan. Salaattiin saa erilaista suutuntumaa vaihtelemalla lisukkeita.
Fetaa, paistettua halloumia, vuohenjuustoa, brietä tai mozzarellaa.

Hedelmät

Melonit, nektariinit ja muut kivihedelmät, verigreippi ja muut sitrukset, marjat, ananas, mango, granaattiomena jne. Yhdellä tai kahdella hedelmälisukkeella saa raikkautta, makeutta ja kirpeyttä suolaisempien täytteiden lisäksi. Hedelmät sopivat erityisen hyvin juustojen kaveriksi.

Muut kasvistäytteet

Avokadoa, paistettua kesäkurpitsaa, minttuporkkanoita, marinoitua munakoisoa, paahdettua kurpitsaa – mielikuvitus on rajana ja eri tavoin maustetut kasvikset tuovat vaihtelua salaattibaariin.

Purkkitäytteet

Säilykelisukkeita ei kannata ohittaa. Käyttövalmiiden papujen ja linssien lisäksi esimerkiksi artisokansydämet, oliivit, pikkelöidyt retiisit, puolikuivatut tomaatit ja viininlehtikääryleet sopivat hyvin tuoreiden täytteiden lisukkeeksi.

Ripottelurouheet

Cashewpähkinät, auringonkukansiemenet, mantelit, suolapähkinät, paahdettu sipuli, krutongit, pellavansiemenet. Siemenistä ja pähkinöistä saa paitsi hauskaa rakennetta, myös kivaa pähkinäistä makua ja terveellisiä rasvoja. Kokeile myös ituja ja erilaisia yrttejä.

Salaatinkastikkeet

Oliiviöljyllä, viinietikalla ja sitruunamehulla pääsee jo pitkälle. Kokeile myös kotitekoista jogurttikastiketta tai vinegrettiä vaihtelun vuoksi. Valmiskastikkeista esimerkiksi Felixin Cesar-kastike kelpaa paremman puutteessa.

Alla vielä ehdotuksia salaattiyhdistelmistä:

kikherneitä, mangoa, kurkkua, avokadoa, suolapähkinöitä ja soijavinegretti
bulguria, fetaa, paahdettua munakoisoa, granaattiomenaa, kalamataoliiveja, reilusti korianteria ja minttua, auringonkukansiemeniä ja sitruunamehua
parmankinkkua, persikkaa, vuohenjuustoa, krutonkeja, oliiviöljyä ja balsamico-viinietikkaa
punaisia linssejä, kvinoaa, paahdettua myskikurpitsaa, halloumia, kypsennettyä pinaattia ja valkosipulia, saksanpähkinää ja siiderivinegrettiJätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.