Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Myskikurpitsarisotto

Myskikurpitsahulluus on virallisesti alkanut tältä syksyltä. Gnocchi on jo testattu, joten seuraavaksi piti kehittää myskikurpitsarisotto. Mielikuvassani se olisi ihanaa, kermaista ja oranssia, myskikurpitsalle ominaisen makeaa, mutta samalla suolaista. Niinpä päädyin käyttämään reseptissä valkoviinin sijasta omenaviinietikkaa ja juustona parmesanin lisäksi pecorino romanoa. Ja aijjettä! Meni kerrasta nappiin ja tuli juuri sellaista kuin olin toivonutkin. 

Myskikurpitsafanien kannattaa ehdottomasti tsekata myös ihanan Ida’s Cozy Cornerin vegaaninen myskikurpitsapitsa.

Meidän lähikaupassa oli ihanan pieniä kotimaisia myskikurpitsoja, mutta ne ovat väriltään enemmän vaaleankeltaisia kuin kullanoransseja. Lisäksi kauppareissulta tarttui mukaan maailman söpöimpiä koristekurpitsoja!  Jotain Piristystä sentään tähän ehkä vuosituhannen sateisimoaan lokakuuhun. Myskikurpitsarisotto on myös ihanan lämmittävä, lohduttava ruoka, melkein kuin viltti, villasukat ja kuuma kupillinen kurpitsalattea mukissa. 

Jos risotosta haluaa sileämpää ja tasaisempaa, kurpitsa kannattaa lisätä pyreenä valmiin risoton joukkoon juuri ennen juustoa. 

Kurpitsarisotto

2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
400 g kurpitsaa
2 banaanisalottisipulia
2 pulleaa valkosipulinkynttä
2 rkl fariinisokeria
3 dl risottoriisiä
3 rkl omenaviinietikkaa
1 l kanalientä
1 1/2 dl juustoraastetta (1:1 parmesania ja pecorinoa)

50 g voita
kourallinen salvianlehtiä

Raasta kurpitsa karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipulit. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi.

Sulata voi pannulla, lisää oliiviöljy, myskikurpitsa, sipulit ja fariinisokeri. Kuullota keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää riisi ja jatka kuullottamista vielä pari minuuttia.

Lisää pannulle omenaviinietikka ja 2 dl kuumaa kanalientä. Anna kypsyä keskilämmöllä silloin tällöin sekoitellen ja lisää lientä desi kerrallaan, kunnes kaikki on lisätty. Risoton tulee jäädä melko löysäksi ja riisissä saa olla vielä hiukan purutuntumaa. Riisin kypsyminen sopivaksi kestää noin 20 minuuttia.

Lisää juustoraaste, sekoita ja tarkasta maku. Mausta tarvittaessa suolalla. Sulata voi kattilassa ja ruskista se keskilämmöllä. Lisää joukkoon salvia ja nosta kattila pois lämmöltä. Anna salvian uuttua voihin hetki, sekoita ruskistettu voi risoton joukkoon ja sekoita. Tarjoa risotto heti esimerkiksi kuullotetun valkosipulipinaatin tai ruusukaalien kanssa.

Mahdollisista jämistä kannattaa tehdä arancineja!2 thoughts on “Myskikurpitsarisotto”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.