Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Suolainen juustokakku 

Kylmät kelit tuovat pataruokien ja simpukoiden lisäksi keski-eurooppalaiset juustoruuat racletten ja fonduen, sekä juustokohokkaan. Juustokohokkaan ehkä ainoa huono puoli on se, että se pitää tarjota ja syödä välittömästi, kun se tulee uunista. Suolainen juustokakku sen sijaan maistuu lämpimänä tai kylmänä, eikä se loukkaannu odottamisesta tai uunin oven availusta.

Suolaisen juustokakun täyteläisyyttä taittamaan sopii mitä parhaiten etikkaliemeen säilötyt suppilovahverot. Etikkasienet valmistuvat helposti ja nopeasti: Kiehauta 2 dl vettä, 2 dl väkiviinaetikkaa ja 1/2 dl sokeria, anna porista pari minuuttia. Lisää puhdistetut sienet ja anna kiehua matalalla lämmöllä vielä 5 minuuttia. Säilö puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä kylmässä. Parhaimmillaan etikkasienet alkavat olla noin viikon säilömisen jälkeen.

 

 

 

 

 

 

Suolainen juustokakku

 

3 rkl voita
3 rkl jauhoja
2 1/2 dl kuumaa maitoa
ripaus muskottipähkinää
ripaus valkopippuria
2 rkl perunajauhoja
2 (luomu)kananmunaa
2 dl juustoraastetta (gruyere, cheddar, västerbotten)

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoita huolellisesti. Anna seoksen vaahdota pari minuuttia ja nosta kattila pois levyltä. Kun seos lakkaa vaahtoamasta, lisää kuuma maito kerralla ja vatkaa voimakkaasti vispilällä, jolloin seos saostuu. Mausta seos. Seoksen tulisi olla erittäin paksua, jos se on mielestäsi turhan löysää, kuumenna sitä tarvittaessa vielä pari minuuttia koko ajan sekoitellen.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset, lisää valkuaiset yksitellen kastikkeeseen ja vatkaa sekaisin. Lisää perunajauhot ja sekoita hyvin. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita kastikepohjaan juustoraaste ja valkuaisvaahto.

Voitele 20-senttinen kakkuvuoka ja jauhota se parmesan- tai pecorino-raasteella. Kaada juustokakkumassa valmisteltuun vuokaan ja paista juustokakkua 180 asteessa 30 minuuttia. Käännä uuni pois päältä, laita puulasta luukun väliin ja anna jäähtyä uunissa noin 30 minuuttia.

Tarjoa pikkelöityjen sienten, vihersalaatin ja vinegretin kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.