Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Toffeinen omenapiirakka 

Tänä vuonna on tullut tehtyä kauhean vähän mitään omenajuttuja, kun poikkeuksellisesti kaikilla luotto-omenantoimittajillani tuntuu olevan kehno omppuvuosi. Minun on pitänyt tehdä omenapiirakkaa jo pari viikkoa, ja viikonloppuna sain vihdoin leipaistuksi syksyn ensimmäisen piirakan. Tästä tuli oikeastaan aikamoinen huijauspiirakka, niin helposti se syntyi muiden kokkauksien ohessa. Käytin tällä kertaa valmista voitaikinaa, mutta toki taikinan voi tehdä myös itse. Lehtitaikinan tekeminen on suht aikaavievää, mutta rahkavoitaikina toimisi tässä oikein mainiosti.

Olin ramppaillut ruuanlaiton ohella kaupassa jo pariin otteeseen, joten kun tajusin ettei meillä ollutkaan pakkasessa vanilijajätskiä, päätin vaan korvata sen jollain muulla. Kreikkalaisesta jogurtista, tuorejuustosta ja vanilijasta syntyi oikein kiva ja raikas jätskin tai vanilijakastikkeen korvike. Meillä tämä piirakka kesti vain kaksi päivää, possuja kun olemme, ja tykkäsin ehkä vielä enemmän jääkaappikylmästä piirakasta. Kun voitaikinan malttaa kypsentää kauniin kullanruskeaksi ja rapsakaksi, se ei vety jääkaappisäilytyksessäkään (ainakaan, jos taloudessasi asuu samanlaisia ahmatteja kuin meillä).

Inspiraationa toimi Kokit ja Potit -blogin muutaman vuoden takainen uuniomenahillo, joka on helppoudessaan vertaansa vailla. Sitä kannattaa oikeastaan samalla vaivalla tehdä vähän isompi satsi, jotta sitä jää hilloksikin. Se maistuu nimittäin aika huiman hyvältä esimerkiksi paahtoleivän päällä. Piirakassa toimisi varmasti myös raparperi samaan tapaan valmistettuna. Tai kirsikka- tai pihlajanmarjahillokkeella. Hmmm…

Jos taikinaa jää liian vähän piirakan kanteen, siitä voi sen sijaan tehdä kauniin ristikon tai muita koristeita piirakan pinnalle. Näin piirakasta saa hiukan kevyemmän (vaikka suosittelen kyllä lämpimästi tuota kantta, siitä tulee ihanan rapsakka ja lehtevä, ja söpön rustiikkinen myös!).

Toffeinen omenapiirakka

1 kg happamia kotimaisia omenoita
1 dl fariinisokeria
1 dl vaaleaa ruokosokeria
50 g voita
1 tl suolaa
3 cm pala inkivääriä raastettuna

1 pkt (500 g) voitaikinaa
1 kananmuna

Esilämmitä uuni 150 asteeseen. Pese omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omput kuutioiksi (lohkotkin kelpaa ihan hyvin). Sekoita sokerit ja omenat sekaisin uunivuuassa, paista noin 1½ tuntia, sekoittele välillä. Ota vuoka uunista ja sekoita voi, suola ja inkivääri soseutuneisiin omenoihin. Käännä uuni lämpenemään 220 asteeseen.

Kauli voitaikina ohueksi ja leikkaa siihen ympyrä, joka on säteeltään 2 senttiä vuokaa pidempi (näin saat noin 2 cm korkeat reunat). Voitele irtopohjavuoka (meillä 20-senttinen) ja sokeroi se. Asettele taikinaympyrä pohjalle ja reunoille. Kaada hilloke pohjan päälle. Kauli lopusta taikinasta piirakalle kansi. Nipistele kansi kiinni reunoihin, pistele siihen haarukalla reikiä ja voitele se kananmunalla.

Paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin puoli tuntia. Mikäli taikina näyttää tummuvan liikaa, suojaa se foliolla. Anna jäähtyä (kuuma omenahillo on TODELLA kuumaa) ja tarjoa jogurttivaahdon kanssa.

Jogurttivaahto

1 ½ dl kreikkalaista jogurttia
80 g tuorejuustoa
2 tl vanilija-aromia
1 tl kardemummaa
2 rkl sokeria

Vatkaa kaikki aineet sekaisin kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.2 thoughts on “Toffeinen omenapiirakka ”

  • Tosi hyvän kuuloinen ohje! Tuo toffeinen täyte kuulostaa kyllä just sellaiselta, että sitä voisi syödä sellaisenaankin, eli tuo mainitsemasi isompi satsi tulisi todella tarpeeseen 😀

    Nyt on kyllä ollut kummallisen huono omenavuosi, meidänkin puissa jäi omenat muutamaan (syötävään) kappaleeseen.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.