Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Perunapaistos 

Sunnuntait tuppaavat usein olemaan patapäiviä, koska meillä on harvemmin mitään ihmeempää ohjelmaa ja kotoilun ohessa on kivaa viettää aikaa keittiössä lämpimän uunin vieressä ja haudutella menemään. Aiemmin meillä oli usein paistia tai jotain nyhtölihaa, mutta koska olen yrittänyt radikaalisti vähentää lihankulutustani, viime aikoina olen kokeillut erilaisia kasvisruokia, kuten ratatouillea ja tätä aivan mielettömän hyvää perunapaistosta.

En ole mikään suuri keitetyn perunan ystävä (uudet perunat on asia erikseen), ja se on mielestäni keitetyn riisin ohella yksi tyhjänpäiväisimpiä lisukkeita. Kaikki muut perunaruuat lohkoperunoista perunamuussiin ja paistetuista perunoista valkosipuliperunoihin menevätkin sitten ihan eri kastiin, niitä tulee syötyä lautaskaupalla. Periaatteessa perunapaistos on timjamilla tuunatut valkosipulikermaperunat ilman kermaa ja se sopii moneen. Valkosipuli, timjami ja paksu valkokastike muhivat puolessatoista tunnissa herkulliseksi paistokseksi, jonka syömistä ei voi lopettaa. Meillä tätä syötiin voi-valkoviiniseoksella valeltujen kanankoipien ja paistettujen sienien kanssa, ratatouillen kanssa ja ihan pelkästään raikkaan salaatin kyljessä. Tietysti perinteinen paisti tai esimerkiksi burgundinpata toimisi myös erinomaisesti. Kastikkeen ansiosta tämä toimii myös ns kuiviltaan, eli erillistä kastiketta ei enää tarvita.

timjami-valkosipuliperunat

Poikaystävä on erityisesti vuokaruokien ystävä, joten yritän aina keksiä niihin uusia ideoita. Tämä resepti on alun perin Cafe Delites -blogista, ja olen tehnyt lähinnä pieniä muokkauksia määriin ja raaka-aineisiin.

Perunapaistos

1-1,5 kg perunoita
4 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
50 g voita
4 rkl jauhoja
1 l maitoa
3 timjaminoksaa
1 kanafondi

2 mozzarellapalloa
1 1/2 dl raastettua parmesania

perunapaistos

Viipaloi perunat, hienonna sipuli ja valkosipuli, raasta parmesani. Kuumenna maito. Sulata voi pannulla keskilämmöllä ja kuullota sipuleita siinä reilu minuutti. Lisää jauhot ja kuumenna parin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Seoksen kuuluu vaahdota mutta ei ruskistua, tarkoitus on kypsentää jauhot niin ettei kastike maistu jauholle.

Lisää maito jauhoseoksen joukkoon pari desiä kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää timjaminoksat ja jatka kuumentamista ja sekoittelua kunnes kastike sakenee. Lisää kanafondi ja nosta pannu pois levyltä. Kalasta timjaminoksat kastikkeen joukosta. Edit: tarkasta maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Voitele uunivuoka ja jauhota se raastetulla parmesanilla. Levitä noin puolet perunoista vuuan pohjalle, kaada päälle puolet kastikkeesta. Revi mozzarella riekaleiksi ja levitä puolet mozzarellasta sekä puolet parmesanista perunoiden päälle. Toista lopuilla perunoilla, kastikkeella ja juustolla. Ripottele päälle timjamia.

valkosipulinen perunapaistos

Peitä vuoka foliolla ja paista 200 asteessa 45 minuuttia. Poista sitten folio ja paista vielä 45 minuuttia grillivastuksen alla. Mikäli pinta tummuu liikaa, napsauta grillivastus pois päältä ja peitä vuoka tarvittaessa uudelleen foliolla. Anna vuuan vetäytyä hetki uunista ottamisen jälkeen.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.