Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Rapeat paahdetut maa-artisokat ja palsternakkaranskikset

Yritän taistella alkavaa marraskuuta ja kaamosmasennusta vastaan keskittymällä positiivisiin asioihin. Esimerkiksi siihen, että ainakin kun on tosi kylmä ei ole märkää ja että kaikki ihanat juurekset alkaa olla sesongissa. Niin kuin vaikka maa-artisokka, palsternakka ja mukulaselleri.

Yritin googlailla maa-artisokalle kavereita, mutta haulla maa-artisokka löytyy hakuosumista oikeastaan pelkästään keittoa ja pyreetä. Koska keitto on jo testattu, halusin tehdä jotain muuta. Lopulta päädyin tekemään rapeaksi paahdettuja maa-artisokkia ihan sellaisenaan ja kaveriksi niille palsternakka- ja mukulaselleriranskiksia. Kirjoitellessa tätä postausta mieleeni juolahti, että paahdetut kastanjat voisi sopia ihanasti paahdettujen artisokkien kanssa, eli täytyy kokeilla sitäkin komboa kunhan saadaan kastanjat kauppoihin.

Palsternakkaranskikset taasen on muuten vakavasti otettava haastaja suurusuosikki bataattiranuille. Bataattiin verrattuna palsternakka on runsaskuituisempi ja itse tykkään palsternakan juurevasta vivahteesta. Puoli kiloa palsternakkaa ei riittänyt alkuunkaan meille kahdelle, joten tätä herkkua kannattaa varata reippaasti ruokailijaa kohti. Myös juuriselleri ja muut juurekset sopivat ranskiksiin ihanasti, ja itse ainakin tykkään maun vaihtelusta.

Tällä kertaa päädyin esikeittämään juurekset napakoiksi ja paistamaan ne sitten pienissä erissä reilussa öljyssä. Paistetut ranskikset pääsivät vielä uuniin grillivastuksen alle odottamaan kavereiden paistumista.

Paahdetut maa-artisokat

500 g maa-artisokkia
2 rkl öljyä
3/4 dl vettä
suolaa ja pippuria

50 g (vegaanista) voita
2 rosmariinin oksaa
2 rkl balsamiviinietikkaa

Pese maa-artisokat huolellisesti. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen öljy, artisokat ja vesi. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua kannen alla muutamaan kertaan sekoitellen kunnes mukulat ovat hiukan pehmenneet, noin 10 minuuttia.

Poista kansi ja paahda artisokkia vielä noin 10, kunnes vesi on haihtunut ja artisokat ovat ruskistuneita ja rapsakoita. Nosta artisokat pannulta ja laita sivuun odottamaan.

Sulata voi artisokkapannulla, lisää rosmariini ja anna voin ruskistua keskilämmöllä. Kun voi on ruskistunut, ota pannu pois lämmöltä ja sekoita viinietikka voin joukkoon. Kaada kastike artisokkien päälle, ripottele päälle sormisuolaa ja rosmariinia ja tarjoa heti.

Palsternakkaranskikset

500 g palsternakkaa (tai muita juureksia)
vettä
öljyä paistamiseen
suolaa
rosmariinia

Pese juurekset (kuori tarvittaessa) ja leikkaa ne pikkusormen paksuisiksi tikuiksi. Esikeitä tikkuja muutaman minuutin ajan, valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

Kaada paistokasariin öljyä niin, että sitä on noin puoli senttiä. Kuumenna öljy ja paista ranskikset erissä kunnes ne ovat kullanruskeita. Valuta valmiit ranskikset talouspaperin päällä ja pidä kuumana 150-asteisessa uunissa grillivastuksen alla kunnes kaikki ranskikset on paistettu. Mausta suolalla ja rosmariinilla ja tarjoa sitruunalla ja valkosipulilla maustetun kermaviilikastikkeen kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.