Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 4: Chai latte – jäädyke

Jouluaatto tuntui lapsena jotenkin kauhean pitkältä, vaikka meillä istuttiin joulupöytään jo kolmen – neljän maissa. Poikaystävän vanhemmilla juhliminen alkaa vasta seiskalta, mutta päivä ei tunnu yhtään pitkältä, kun täytyy vielä tehdä kaikenlaisia valmisteluja – ja ehkä ottaa päikkärit, että jaksaa sitten illalla valvoa.

Koska mulla on tapana aina vetää jouluruuan kanssa ennemmin överit kuin vajarit, tykkään että jälkiruoka on jotain kevyttä ja raikasta, kuten sorbettia tai jäädykettä. Tämä kermainen jäädyke on jäätelömäisen pehmeää ja helposti leikattavaa heti pakkasesta tultuaan, eli on heti syötävää, eikä sen sulamista tarvitse odotella. Chai latte – mausteseos toimii täydellisenä vaihtoehtona piparkakkumausteelle.

Jäädyke säilyy myös hyvin ja hileettömänä pakkasessa pidemmänkin ajan, joten sen voi tehdä jo hyvissä ajoin odottamaan aattoiltaa. Noin litran vetoinen silikonivuoka on irrottamista ajatellen helpoin, mutta pieni leipävuokakin käy. Metallinen vuoka saattaa vaatia nopeaa kuumalla vedellä valelua, jotta jäädyke irtoaa helpommin.

Chai latte jäädyke

4 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl kermaa
2 rkl pikakahvijauhetta
1,5 dl makeutettua chai latte -jauhetta (esim Espresso House)

rouhittua tummaa suklaata
makeutettua chai latte -jauhetta

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset kahteen kulhoon. Mittaa keltuaisten joukkoon pikakahvi ja chai latte -jauhe, sekoita huolellisesti.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kun vaahto alkaa olla jämäkkää, lisää sokeri vähitellen. Vaahto on valmista, kun se on kiiltävää ja pysyy kulhossa, jonka kääntää ylösalaisin.

Vatkaa kerma vaahdoksi, ja sekoita sen joukkoon chai latte – seos. Kääntele valkuaisvaahto varovasti muun seoksen joukkoon nuolijalla.

Kaada seos pakkasen kestävään vuokaan ja pakasta ainakin kahdeksan tuntia tai yön yli.

Kumoa jäädyke lautaselle ja siivilöi sen päälle chai latte -jauhetta. Viimeistele koristelu rouhitulla tummalla suklaalla ja tarjoa heti.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.