Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 6: Ellen Svinhufvud- pallerot

Suomi 100. Sitä on hehkutettu koko vuosi ja se tuntuu edelleen upealta saavutukselta. Itsenäisyyspäivän luukkuun sopi mielestäni paremmin kuin hyvin tasavallan kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufvudin vaimolta Elleniltä nimensä saanut kakku.

Sormisyötävän ja pienen näpertelyn ystävänä tätäkin klassikkoa piti mennä muokkaamaan suupalan kokoiseksi, ja tähän sopii erinomaisesti Perinneruokaa prkl – blogista lainattu resepti. Teimme hyvän ystäväni kanssa näitä kummipoikani synttäreille, ja alkuperäisestä ohjeesta poiketen teimme vielä hieman pienempiä suupaloja ja pyörittelimme yhden marengin ensin voikreemissä ja sitten mantelissa.

Mikäli mahdollista, miniellenit kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä, koska marenki pehmenee kahvikreemin sisällä, ja itse tykkään siitä, että leivos tarjoaa vähän myös rapean marengin suutuntumaa. Leivokset säilyvät hyvinä jääkaapissa, ja niitä on kiva napsia yksi kerrallaan. Koska alkuperäinen Ellen Svinhufvud on aika tuhtia tavaraa, sitä ei voi kerralla syödä kovin paljoa.

Plussaa siitä, että näiden tarjoilussa ei tarvitse lautasia, vaan napostelu onnistuu kuohuviinilasi kädessä tai taaperoiden perässä juoksemisen välissä. Huomioitavaa on, että marenkien päällystämiseen menee todella kauan aikaa ja pyörittely on huomattavan sotkuista puuhaa. Lopputulos onneksi palkitsee.

Ellen Svinhufvud -pyörykät


120 g pieniä marenkeja

2 1/2 rkl sokeria
3/4 dl kahvia
3/4 dl kuohukermaa
150 g voita
50 g mantelijauhetta

100 g mantelilastuja

Valmista kahvi-voikreemi sekoittamalla sokeri kuumaan kahviin. Sekoita huolellisesti kunnes sokeri on liuennut ja lisää kerma. Vatkaa jäähtynyt kahviseos ohuena nauhana huoneenlämpöiseen voihin, koko ajan voimakkaasti sekoittaen (kannattaa käyttää sähkövatkainta, jotta kreemi ei juoksetu). Lisää lopuksi mantelijauhe.

Paahda mantelilastut kuivalla pannulla ja anna jäähtyä.

Levitä kreemi marengin ympärille veitsellä ja kierittele pallot mantelilastuissa. Asettele valmiit minileivokset esim muffinivuokiin. Säilytä jääkaapissa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.