Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 18: jääkellarin punajuurisiika

Viimeinen kalenteriviikko pyörähtää käyntiin! Joulukuu on hurahtanut ohi aika vauhtia, ja vuosi loppuu jo ensi viikolla.

Kalapöytäfanina mun täytyy saada julkaistua edes yksi jouluinen kalaresepti, ja tänä vuonna se on jääkellarin punajuurisiika. Jääkellarin kala on graavikalan tapaan suolalla ja sokerilla raakakypsennettyä kalaa, mutta siinä suola ja sokeri liuotetaan veteen ja raakakypsennys tapahtuu liemen avulla. Punajuuri tuo tässä reseptissä siialle lähinnä kauniin värin, ja maun osalta se ei ole kovin olennainen.

Jääkellarin punajuurisiika

1 punajuuri
1 dl karkeaa merisuolaa
1 l vettä
1/4 dl sokeria
2 siikafileetä (yht noin 600 g)
tilliä

Pese punajuuri ja keitä sitä noin 5 minuuttia niin, että se pehmenee hiukan ja on helppo kuoria. Kuori punajuuri ja leikkaa se noin puolen sentin siivuiksi.

Mittaa vesi, suola ja sokeri kattilaan, kiehauta ja sekoita niin, että sokeri ja suola liukenevat. Lisää liemeen puolet punajuurisiivuista ja anna jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi ja sitten jääkaapissa täysin kylmäksi.

Nypi siiasta ruodot ja ripottele fileille tilliä asettele fileet vastakkain ja laita loput punajuurisiivut fileiden väliin. Aseta fileet nahkapuoli ulospäin kapeaan, korkeareunaiseen astiaan ja kaada liemi kalan päälle. Laita kalan päälle paino ja nosta jääkaappiin maustumaan kahdeksi vuorokaudeksi. Kalan tulee peittyä kokonaan.

Leikkaa kala ohuiksi siivuiksi ja tarjoa heti.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.