Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 15: jouluinen shrub

Perjantain kunniaksi tämänpäiväisen luukun takaa paljastuu taas drinksujuttuja. Shrubit eli viinietikkapohjaiset siirapit olivat kova juttu pari vuotta sitten, mutta itse jotenkin myöhästyin siitä junasta. Se oli sinänsä omituista, että tykkään viinietikasta todennäköisesti epänormaalin paljon, samoin kuin happamista ja kirpeistä mauista cocktaileissa.

Shrubin perusohjeeseen tulee siis 1:1 viinietikkaa ja sokeria, vähän kuin tekisi balsamico-siirappia, ja siihen lisäksi mausteita ja marjoja tai mehua. Kesällä mun piti kokeilla raparperishrubia, mutta se jotenkin unohtui, näin talvella otin mauiksi mandariinin, kanelin ja tähtianiksen.

Ehkä on sanomattakin selvää, että ihastuin shrubiin välittömästi ja lipittelin melkein koko siirapin ja pullollisen vichyä yhdeltä istumalta. Suosittelen tekemään siirappia kerralla ainakin tupla-annoksen, etenkin näin pikkujoulu/joulukaudella. Veikkaan, että tämä tulee olemaan suuri hitti kinkkuähkyssä painiskeleville.

Mausteinen mandariinishrub

4-5 mehukasta mandariinia (n 1 dl mandariinimehua)
1 dl vaaleaa ruokosokeria
3 tähtianista
1 kanelitanko
1 dl omenaviinietikkaa

Purista mandariinien mehu. Sekoita mehu, sokeri ja mausteet teräskattilassa. Kuumenna keskilämmöllä ja sekoittele välillä kunnes sokeri on liuennut. Lisää joukkoon viinietikka ja jatka kuumentamista noin 10 minuutin ajan, kunnes neste paksuuntuu hiukan.

Jäähdytä shrub huoneenlämpöiseksi, kaada lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Tee drinkkejä shrubista ja vichystä tai kuohuviinistä yhdistämällä 1 osa shrubia ja 3 osaa kuplivaa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.