Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 5: lasimestarin punajuuret

Osana syö enemmän kasviksia -projektiani olen kehitellyt kasvisversioita perinteisesti lihaa tai kalaa sisältävistä ruuista. Yksi uusintaversioinnin kohteiksi joutuneista perinneruuista on lasimestarin sillin ja rosollin risteytys, lasimestarin punajuuret. Äitini rakastaa rosollia, eikä ole koskaan ymmärtänyt sitä, että se ei ole kaikkien lempijouluruoka. Itse voisin varsin hyvin elää ilman rosollia, enkä edes joka joulu maista sitä. Ha! Omaan makuuni tämä sopii hyvin rosollin korvaajaksi, sekaanina syön kyllä lisäksi silliä.

Etikkaiset punajuuret ovat raikkaan kirpakoita ja napakoita, ja ne sopivat sillipöydän lisäksi myös lämpimien ruokien kanssa, sillä ne tasapainottavat sopivasti kinkun ja laatikoiden pyöreitä makuja. Punajuuret ovat myös silliä vähäsuolaisempi vaihtoehto, eli tämä lisuke ei pistä janottamaan samalla tavalla. Etikkaisia kasviksia on myös kiva kalastalle jääkaapista kylmiltään yöllä kinkkuvoileipien välissä.

Toim huom, punajuuri päästää huolellisesti huuhdeltunakin paljon väriä, eli liemestä tulee pidemmän päälle pinkkiä. Raita- tai keltajuuresta tehtynä liemi pysyy kirkkaampana.

Hannan Sopassa ollaan oltu ihan samalla aaltopituudella, Hanna nimittäin oli piilottanut joulukalenterinsa kolmosluukun taakse lasimestarin kukkakaalia.

Lasimestarin punajuuret

2 porkkanaa
2 pientä punajuurta
1 punasipuli
8 cocktailkurkkua

2 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
5 neilikkaa
1 rkl sinapinsiemeniä

Kuutioi punajuuret ja porkkanat, leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi ja pilko cocktailkurkut muutamaan palaan. Keitä punajuurikuutioita pari minuuttia runsaassa vedessä ja huuhtele ne sitten hyvin kylmässä vedessä. Valuta. Kerrosta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin.

Kiehauta mausteliemen ainekset pienessä kattilassa ja kaada kuuma liemi kasvisten päälle. Sulje purkki ja anna kasvisten maustua jääkaapissa ainakin pari päivää. Tarjoa sillipöydässä jouluaattona.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.