Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 12: mukulaselleri suolakuoressa

Ihanaa kun edes aamulla oli lunta maassa, vaikka se tietysti tarkoittikin hidastelua aamuruuhkassa. Koko joulukuu on itsenäisyyspäivää lukuun ottamatta ollut niin märkä ja pimeä, että voisi kuvitella marraskuun vaan jatkuvan jatkumistaan. Pari kuivaa päivää olis kiva!

Itse päivän postauksesta, ei, tämä ei ole avaruusolio tai fossiili, vaan mukulaselleri suolakuoressa. Ja ennen kuin menette ihan solmuun “urgh, selleri, hyi” -tyyppisesti, niin mukulaselleri on varsiselleriä lempeämmän ja juurevamman makuinen, ja se kypsyy hitaasti uunissa suolakuoressa ihanan pehmeäksi ja suussasulavaksi. Niin, ja se tarjoillaan aivan uskomattoman hyvän ruskistettu voi -vinegretin kanssa.

Meidän mukulaselleri oli aika iso, koska pikkukaupoista tuppaa löytymään vain valmiiksi pilkottuja sellerinmukuloita. Tämä oli pienin Cittarista löytynyt mukula, ja painoi noin kilon. Mutta toisaalta, selleri on uunissa niin pitkään, että ei mitään ihan pientä mukulaa kannata lähteäkään valmistamaan. Uunissa paahdettu mukulaselleri on aika hyvää myös uudelleen lämmitettynä, tai sitä voi soseuttaa esimerkiksi juuressosekeiton tai palsternakkapyreen joukkoon, jolloin pääsee ihan uudelle juurespyreiden tasolle.

Suolakuoren tekeminen ja sellerin päälle lääppiminen on myös hauskaa, ja ennen uuniin menoa pallero näyttää oikeastaan isolta lumipallolta. Ohjetta on hieman muokattu Copas y Tapas -kirjan reseptistä.

Mukulaselleri suolakuoressa

1 mukulaselleri
3 kananmunan valkuaista
n 6 dl hienoa merisuolaa
kylmää vettä

Pese ja kuivaa mukula huolellisesti, mutta älä kuori. Sekoita suolakuori sähkövatkaimella valkuaisista, merisuolasta ja vedestä (noin 1 dl). Seoksesta tulee hieman rakeisen marengin oloista. Levitä taikina nuolijalla tasaisesti mukulasellerin ympärille (taikinan tulee olla tarpeeksi jämäkkää/tahmaista, että se pysyy mukulan päällä). Nosta pallo uunivuokaan ja paahda 180 asteessa 4 tuntia. Halkaise suolakuori ja tarjoa selleri ruskistettu voi -vinegretin kanssa.

Ruskistettu voi -vinegretti

200 g voita
1 valkosipulinkynsi
2 timjaminoksaa
½ dl valkoviinietikkaa
suolaa

Sulata voi kattilassa ja jatka kuumentamista, kunnes voi alkaa ruskistua. Nosta ruskistunut voi (jos käytössäsi on lämpömittari, tämä tapahtuu noin 163 asteessa) heti pois levyltä ja kaada eri astiaan, sillä se palaa helposti. Lisää raastettu valkosipulinkynsi ja timjami voin joukkoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi voi ja sekoita joukkoon valkoviinietikka. Sekoita huolellisesti ja tarjoa paahdetun mukulasellerin kanssa.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.