Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 1: porovoileipäkakkupalloset

Voiko olla parempaa perjantaita kuin joulukuun ensimmäinen?! Ei. Marraskuu on taas vihdoin ja viimein ohi, vaikka jossain puolen kuun paikkeilla tuntui, ettei se lopu koskaan, ja loppuvuosi onkin pelkkää joulunodotusta ja välipäivää. Jos joku asia voi tehdä tästä perjantaista paremman, niin Eat Wine Dinen kaikkien aikojen ensimmäisen joulukalenterin ensimmäinen luukku aukeaa nyt!

Olen rakentanut joulukalenteria syyskuusta asti, ja yksi vaikeimpia asioita oli päättää, mikä postaus pitäisi laittaa millekin päivälle. Lopulta päädyin näihin porovoileipäkakkupalloihin, koska ne ovat eatwinedinemaisia, jouluisia (koska pallo) ja poro sopii jotenkin kivasti Suomi 100 -teemaan. Ja kun julkaisee näin viikonlopun kynnykselle just vähän ennen itsenäisyyspäivää, niin näitä voi heti viikonloppuna treenailla itsenäisyyspäivän linnanjuhlanaposteltaviksi.

Voileipäkakku on yksi parhaita tarjottavia, mitä sukujuhliin – tai juhliin ylipäätään – voi kuvitella. Voileipäkakkua vaivattomampi ja helpompi, mutta yhtä herkullinen vaihtoehto ovat voileipäkakku-bitesit, joiden kanssa ei tarvitse sekoittaa ja vispata monessa eri kulhossa, vaan yksi (iso) sekoituskulho riittää. Palleroita ei myöskään tarvitse lepuuttaa painon alla eikä kikkailla kuorrutteen tasaisuuden kanssa.

Porovoileipäkakkupalloset (n 40 kpl)

16 paahtoleipäviipaletta
150 g kylmäsavuporoa
1/2 dl hienonnettuja cocktailkurkkuja
1 dl hienonnettua ruohosipulia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ruohosipulituorejuustoa

kuorrute
1 dl ruohosipulia
100 g kylmäsavuporoa

Kuutioi poro, sekoita kaikki ainekset leipää lukuun ottamatta kulhossa. Kuutioi paahtoleipä pieniksi kuutioiksi ja sekoita huolellisesti muiden aineiden joukkoon. Tämä onnistuu parhaiten käsin

Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa vähintään puolisen tuntia. Silppua kuorrutteeseen tulevat ruohosipuli ja poro. Pyörittele taikinasta pieniä palloja (n 1,5-2 rkl) ja pyörittele pallot kuorrutteessa. Tarjoile esim pieniin muffinsi/karkkivuokiin aseteltuina.

Taikina säilyy jääkaapissa hyvin seuraavaan päivään, mutta valmiiksi pyöritellyt pallot saattavat vähän kuivahtaa yön yli säilytyksessä. Taikina kannattaa peittää kelmulla niin, että kelmu osuu suoraan taikinaan.

Ihanat poropallerot sopivat erityisen hyvin itsenäisyyspäivän tai uuden vuoden cocktailpaloiksi.1 thought on “Joulukalenterin luukku 1: porovoileipäkakkupalloset”

  • No niinpä! On jotenkin ihanaa, että joulukuun 1. päivä on tänä vuonna perjantai. Saa nauttia herkkuja ja glögiä tietäen, ettei tarvitse seuraavana aamuna herätä aikaisin yhtään minnekään.
    Jään ilolla seuraamaan joulukalenteria. Ehkä ensi vuonna teen itsekin sellaisen!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.