Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 14: punaviiniglögi

Vaikka glögi onkin mulle joulunajan tärkein jouluherkku (ja siis kalapöydän herkut tottakai, mutta niitä nyt ei sentään päivittäin voi syödä), tämäkin joulukalenteri pääsi jo yli puolen välin ennen ensimmäistä glögireseptiä. Olen punaviiniglögi-tyyppiä, en niinkään terästetystä mehuglögistä. Itsetehdyn punaviiniglögin hyvä puoli on se, että mausteet pääsee valitsemaan itse! Toinen plussa on se, että glögimauste näyttää tosi söpöltä lasipurkissa ja antaa muuten hieman persoonattomalle lahjaviinipullolle henkilökohtaisemman silauksen.

Glögimauste

maustettu sokeri
½ (luomu)appelsiini
2 rosmariininoksaa
3 rkl vaaleaa ruokosokeria

1 kanelitanko
3 tähtianista
5 kokonaista neilikkaa
4 maustepippuria

Tee ensin maustettu sokeri: Pese appelsiini huolellisesti. Suikaloi kuoren oranssi osa kuorimaveitsellä (jätä kitkerä valkoinen osa kokonaan pois). Nypi rosmariininlehdet irti oksista. Sekoita suikaloitu appelsiininkuori, rosmariininlehdet ja ruokosokeri keskenään ja hiero käsin (tai esim huhmaressa). Siivilöi sokeri.

Murra kanelitanko ja tähtianikset pienempiin osiin. Sekoita mausteet keskenään.

Purkita maustettu sokeri ja mausteseos kauniiseen lasipurkkiin. Anna appelsiininkuorten kuivua pari päivää huoneenlämmössä (peitä esim talouspaperilla, jotta ne eivät kerää pölyä tai karvoja). Ja lisää kuoret maustepurkkiin.
 

Punaviiniglögi

 
1 plo (75 cl) punaviiniä
1 annos glögimaustetta (ohja yllä)
(1 dl pakastemarjoja tai marjamehua)

Kuumenna glögi ja mausteet (ja marjat/mehu) teräskattilassa keskilämmöllä, älä keitä. Nosta kattila pois levyltä, laita kansi päälle ja anna maustua noin 15 minuuttia. Lämmitä tarvittaessa uudestaan ja tarjoa kuumana.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.