Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 8: sienirisotto purkissa

Ruokalahja numero 2! Ruokalahjoja ideoidessani yksi kriteereistä oli, että lahjat pystyisi tekemään valmiiksi hyvissä ajoin, jotta lähempänä joulua voisi keskittyä sitten joulusiivoukseen ja aaton suunnitteluun. Kaupoissa myydään valmiita risottosekoituksia, mutta sellainen on helppo tehdä myös itse. Yksinkertaisimmillaan tarvitaan ainoastaan riisiä ja kuivattuja sieniä (innokas sienestäjä käyttää itse kuivaamiaan sieniä), mutta esim kuivatut yrtit sopivat myös mukaan hienosti. Itse aion seuraavaksi kokeilla Basbasin minttu-ruohosipulirisoton innoittamaa yrttirisottoa.

Itsetehdyistä risottosekoituksista saa myös helposti kivan ja persoonallisen näköisiä ostamalla erilaisia lasipurkkeja ja koristelemalla niitä esim kierrätyspapereilla. Omaa silmääni miellyttävät aika yksinkertaiset jutut, joten omissa purkeissani koristeluksi riittää yksinkertaiset, dymolla tehdyt nimitarrat. Lahjaan voi ostaa lisäksi myös pienen pullon kuivaa valkoviiniä, laadukkaan oliiviöljyn ja parmesanin, jolloin lahjan saajan omista varastoista tulee löytyä vain voita ja sipulia. Jos voin kylmäsäilytys ei ole ongelma, niin kaikki ainekset voi hankkia valmiiksi ja koota pieneen lahjakoriin. Herkkukoriin sopii mainiosti myös pieni pullollinen tryffeliöljyä, joka viimeistelee risoton hienostuneen maun.

Tulosta tai tekstaa käsin purkin mukaan Soppa 365:stä löytyvästä Basbasin sienirisotosta mukailtu ohje:

Herkkutattirisotto

20 g kuivattuja herkkutatteja (esim Kaavi Porcini)
3 dl risottoriisiä

lisäksi
1 l kanalientä
1 ½ dl kuivaa valkoviiniä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
50 g voita
1 dl parmesaania raastettuna

Kaada kanaliemi ja valkoviini kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita öljyssä isossa paistinpannussa. Lisää riisi ja kuivatut sienet, jatka kuullottamista miedolla lämmöllä noin 7 minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa. Kaada sekaan nestettä niin paljon, että riisi peittyy. Kypsennä keskilämmöllä siten, että seos poreilee kevyesti. Sekoittele vähän väliä ja lisää uusi kauhallinen lientä aina kun edellinen on imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa lientä lisäten ja sekoitellen 15–20 minuuttia. Kun risotto on puuromaista, siirrä pannu kylmälle levylle. Kuutioi voi ja lisää se parmesaaniraasteen kanssa risottoon. Sekoita hyvin. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Mausta muutamalla tipalla tryffeliöljyä.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.