Himokokkaajan ei-niin-salaiset tunnustukset

Joulukalenterin luukku 10: Valkosuklaa-karpalokeksit

Vastapaistetut keksit ovat ihan mielettömän hyviä. Etenkin sellaiset isot, jenkkicookiet, jotka ovat samaan aikaan rapeita ja sitkeitä. Etenkin, jos niissä on valkosuklaata ja karpaloa. Kaiken kruunaa taikinassa käytetty ruskistettu voi, joka tekee kaikesta vähän parempaa.

Rapeansitkeiden keksien salaisuus on taikinan kunnollinen kylmentäminen ennen paistamista. Aiemmin vannoin pakastamisen nimeen – ja se onkin tosi kätevää, koska pakastetut taikinapallot voi heivata milloin tahansa suoraan pakkasesta uuniin ja voi nauttia ihanista kekseistä jo 20 minuutin kuluttua – mutta kummipojan synttärileivonnaisia tehdessä tuli todistettua, että jo hyytävän kylmä parvekekäsittelykin riittää.

Voin voi jättää myös ruskistamatta ja vaahdottaa perinteiseksi voi-sokerivaahdoksi, mutta ruskistetun voin vaikutus näihin kekseihin on ihan mieletön. Siitä tulee niin paljon syvempi ja täyteläisempi, hieman pähkinäinen maku, jota ei vaan saa taikinaan muuten. Lisukkeita voi vaihdella mielen mukaan, esimerkiksi maitosuklaa-macadamiapähkinä ja rusina toimivat myös erinomaisina mausteina.

Keksien tekeminen sinänsä on nopeaa ja helppoa, mutta paistamiseen menee yllättävän kauan aikaa, kun keksejä mahtuu pellille vain muutamia ja paistoaika on noin 20 minuuttia per pelti. Tällä reseptillä syntyy noin 45 isohkoa keksiä.

Valkosuklaa-karpalokeksit

250 g voita
2 ½ dl sokeria
2 dl fariinisokeria
2 (luomu)kananmunaa
1 vanilijatangon siemenet tai 1 tl vanilijauutetta
3 dl vehnäjauhoa
3 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa

200 g valkosuklaata (esim Pirkka hasselpähkinä-valkosuklaa)
1 ½ dl kuivattuja karpaloita

Valmista ruskistettu voi. Paloittele voi pieneen kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä kunnes voi sulaa. Jatka kuumennusta silloin tällöin puulusikalla sekoitellen. Kuumetessaan voi alkaa vaahdota, vähennä lämpöä hiukan ja tarkkaile voin väriä. Kun vaahto alkaa vähetä ja voi on kauniin kullanruskeaa, nosta kattila pois levyltä ja kaada voi kulhoon palamisen estämiseksi. Sekoita sokerit ruskistetun voin joukkoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi silloin tällöin sekoitellen.

Sekoita jäähtynyttä voi-sokeriseosta sähkövatkaimella parin minuutin ajan, lisää kananmunat ja vanilija ja jatka sekoittamista vielä noin minuutin ajan. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja sekoita seos sitten taikinan joukkoon nuolijalla. Rouhi valkosuklaa reiluksi rouheeksi, sekoita suklaarouhe ja kuivatut karpalot taikinan joukkoon.

Pyörittele taikinasta palloja (halkaisija noin 2-3 cm) ja asettele pallot leivinpaperille. Nosta pallot kylmään (pakastin/jääkaappi/kylmä parveke) ainakin puoleksi tunniksi.

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Asettele pallot pellille leivinpaperin päälle. Muista jättää tarpeeksi väliä, sillä keksit leviävät paljon. Noin 10 keksiä / pelti on hyvä määrä, mutta tämä riippuu tietysti pallojen ja pellin koosta. Paista uunissa 15-20 minuuttia niin, että keksit ovat reunoilta rapeita ja keskeltä ihanan sitkeitä.Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.